Poruchy příjmu potravy ve sportu

autor: | Úno 22, 2024

Vrcholový sport klade na sportovce velké nároky, vyžaduje vysokou míru disciplinovanosti, mnohdy nešťastně normalizuje extrémy a glorifikuje narušené stravovací vzorce. Není proto náhodou, že je svět vrcholového sportu spojen s vysokým rizikem vzniku poruch příjmu potravy. 

Tyto poruchy mohou mít závažné důsledky pro fyzické i psychické zdraví sportovců. Nutriční intervence, šetrná prevence, výživová gramotnost a edukace by proto měly být stěžejním prvkem přípravy sportovce.   

Poruchy příjmu potravy mají mnoho podob a ne vždy spadají pod “škatulkovatelné” stereotypy. Méně než 6 % lidí s poruchou příjmu potravy má klinicky diagnostikovanou podváhu. Tyto poruchy mohou mít závažné důsledky nejen pro fyzické, ale i psychické zdraví sportovců. 

Pokud cítíte, že něco s vaším vztahem k jídlu a vašich pocitů ohledně jídla, hmotnosti a postavy nejsou v pořádku, řekněte si o pomoc. Narušené stravovací vzorce (disordered eating) i poruchy příjmu potravy (eating disorders) jsou řešitelné a 100% vyléčitelné. Platí však, že čím dřívěji začnou být řešeny, tím jistěji a jednodušeji mohou být vyřešeny.

Multidisciplinární pomoc při léčbě PPP zahrnuje v ideálním případě nutričního specialistu, psychoterapeuta a lékaře. Zásadní je však o pomoci si říct, o svém problému si promluvit a starost sdílet. 

Mezi jedny z mnoha základních frekventovaných znaků patří: 

  • úzkost a obsese ohledně tělesné hmotnosti a složení těla
  • vynechávání jídel nebo omezení určitých skupin potravin
  • strach z jídla, strach najíst se dostatečně, strach z přibírání 
  • nedostatečný příjem energie
  • kompenzace jídla
  • excesivní výdej
  • narušený menstruační cyklus nebo jeho absence
  • změny nálady a deprese
  • ztráta svalové hmoty a snížená kostní hustota
  • poruchy koncentrace a rozhodování

Sportovci mají 2-3x vyšší pravděpodobnost vzniku poruch příjmu potravy než nesportující jedinci. Zejména sporty, kde je důraz na estetiku nebo kontrolu hmotnosti (např. gymnastika, plavání, atletika), jsou spojeny s vyšším rizikem vzniku těchto poruch. Výskyt poruch příjmu potravy ve světě vrcholovém sportu dosahuje až 45 % u žen a 32 % mužů! Sportovci s narušenými stravovacími vzorci a poruchami příjmu potravy mají výrazně vyšší pravděpodobnost zranění.

Téměř 15 % žen zažije v určitém okamžiku svého života nějakou formu poruchy příjmu potravy. Až 44 % lidí s poruchou příjmu potravy neví, kde hledat pomoc.

Koncept „Eating for Excellence“ zdůrazňuje význam správné výživy pro dosažení vynikajících sportovních výsledků. Tento přístup se zaměřuje na vytvoření zdravých stravovacích návyků, které podporují fyzické a mentální zdraví sportovců, a zároveň minimalizují riziko vzniku PPP.

Text pro Naplno připravila Markéta Gajdošová. Potřebuješ s výživou pomoc? Kontaktuj Markétu na www.marketagajdosova.com.