Britská studie upozorňuje na zdravotní rizika RED-S

autor: | Kvě 11, 2023

Project RED-S, za nímž stojí britská atletka Pippa Woolven, a Kyniska Advocacy, publikovaly výsledky rozsáhle studie menstruačního zdraví mezi britskými sportovkyněmi. Report má upozornit na nedostatečnou podporu, která se sportovkyním dostává, a znalost problematiky. 

Téměř 800 britských sportovkyň se zapojilo do dotazníkového šetření a odpovědělo na otázky týkající se jejich menstruačního cyklu a tělesného obrazu. Průzkum zjistil, že 36 procent sportovkyň ignorovalo ztrátu menstruace, protože se domnívaly, že je to normální nebo dokonce prospěšné. Alarmující je, že 30 procentům sportovkyň bylo lékařem sděleno, že menstruační abnormality jsou „normální“ vzhledem k jejich aktivitám.

Report poukazuje na to, že praktičtí lékaři a další zdravotničtí pracovníci nejsou dostatečně informováni o potenciálně závažných zdravotních důsledcích nepravidelné menstruace. Mezi výpovědmi respondentek zaznělo: „Můj praktický lékař mi řekl, že vynechání menstruace je normální. Měla jsem všechny příznaky RED-S, ale protože žádný z nich nebyl ‚tak závažný‘, moji lékaři a trenér mě nechali v tréninku pokračovat. Myslela jsem, že je to je běžná součást sportovní dráhy.“ Absence menstruace je příznakem relativní energetické nedostatečnosti ve sportu (RED-S), která může vést k závažným zdravotním komplikacím.

Studie se také zabývala vnímáním těla. Sedmdesát čtyři procent sportovkyň uvedlo, že někdy zažily pocit, že nevypadají jako sportovkyně. Polovina jich uvedla, že vědomě omezila příjem potravy, aby zlepšila svůj výkon nebo zapadla mezi soupeřky ve svém sportu. Studie také zjistila, že 91 % sportovkyň si někdy dělalo starosti s tím, kolik kalorií přijímají, přičemž 19 % připustilo, že tyto obavy byly neutuchající. Více jak polovina respondentek obdržela negativní komentáře o svém těle, což je vedlo k omezení příjmu potravy. Jedna z respondentek uvedla: „Když jsem trpěla anorexií, někdo poznamenal, že konečně vypadám jako opravdová běžkyně. Měla jsem podváhu a byla jsem na tom opravdu špatně, přesto měl někdo potřebu to komentovat.“

Výzkum se také zabýval tím, jak sportovci získávají zdravotní informace. Zjistilo se, že pouze ve 4 procentech sportovkyně obdržely specifickou zdravotní péči pro ženy od svého národního sportovního svazu. Navíc sportovkyně, jejiž trenéři nebyli o problematice dostatečně informovaní, o 36 % častěji trpěli RED-S. Na základě těchto zjištění autoři doporučují, aby bylo povinné, centralizované a komplexní vzdělávání trenérů o zdraví žen začleněno do všech trenérských kvalifikací.

Celý report můžeš nalézt zde.