Spouštíme projekt Naplno!

autor: | Dub 11, 2022

Triatlonistka Aneta Grabmüller Soldati spouští projekt Naplno! Projekt, který vznikl za podpory programu Mezinárodního Olympijského programu IOC Young Leaders, si klade za cíl upozornit na Syndrom relativní energetické nedostatečnosti ve sportu.

Stav, kdy dlouhodobě přijímáme méně energie, než pro sportovní výkon potřebujeme, se odborně nazývá ‘Syndrom relativní energetické nedostatečnosti ve sportu’ (RED-S z anglického ‘Relative Energy Deficiency in Sport’). Svou zkušenost s jeho důsledky má i zakladatelka projektu česká triatlonistka Aneta Grabmüller Soldati.

Aneta v juniorském věku úspěšně reprezentovala Českou republiku na mezinárodní scéně. Slibně rozjetou kariéru musela předčasně ve 21 letech ze zdravotních důvodů způsobených RED-S ukončit. V roce 2020 se ke sportu úspěšně vrátila a rozhodla se svou zkušenost sdílet.

‚Když jsem o své vlastní zkušenosti poprvé promluvila, vyvolalo to ve sportovních kruzích poměrně velkou diskuzi. Uvědomila jsem si, že se o syndromu RED-S v Česku stále velmi málo ví,‘ popisuje počátky projektu Aneta. ‚Přála bych si, aby o syndromu bylo lepší povědomí a doktoři jej uměli diagnostikovat a léčit, proto jsem vytvořila Naplno,‘ zdůvodňuje Aneta.

‚Podávat sportovní výkony naplno lze pouze pokud se naplno najíme,‘ vysvětluje název projektu Aneta. Platfroma nabízí informace nejen sportovcům, ale i jejich rodičům, trenérům a zdravotníkům. ‚Příznaky mohou být ze začátku nenápadné. Proto je důležité, aby o syndromu věděli všichni, kdo se sportovcem pracují, a bylo snazší jej včas odhalit,‘ vysvětluje Aneta. Edukace hraje zásadní roli v prevenci RED-S – zvyšování povědomí a vzdělávání sportovců se ukazuje jako nejefektivnější nástroj prevence.

Projekt Naplno vznikl ve spolupráci s odborníky z Masarykovy univerzity. Odbornou garanci zaštiťuje doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. a doktorandka Mgr. Kristýna Dvořáková. ‚Projekt Naplno je společná iniciativa odborníků a sportovců, jejichž životy byly tímto syndromem ovlivněny. Naším společným cílem je upozornit na problematiku RED-S, poskytnout relevantní informace a přispět k řešení problému,‘ popisuje Aneta.

Projekt vznikl v rámci programu Mezinárodního Olympijského Programu ‘IOC Young Leaders’. Aneta se s nápadem na projekt dostala mezi 25 mladých lidí z celého světa, kteří podporu MOC získali. Program IOC Young Leaders umožňuje mladým talentům využít sílu sportu k pozitivní změně ve společnosti. S podporou počátečního financování od MOV a sítě mentorů tito inspirativní mladí lidé dosud realizovali více než 140 iniciativ, které oslovily více než 30 000 jednotlivých účastníků!